Ehkäisy ja seksuaalisuus
Lähes jokainen nainen on kokenut sen jännityksen, kun teininä seksuaalisuus alkaa kehittymään ja saat vihdoin ottaa jännittävän askeleen ja aloittaa hormonaalisen ehkäisyn. Mutta kuinka monelle on kerrottu avoimesti, mihin kaikkeen hormonit vaikuttavat naisen kehossa? Kuinka moni pillereitä jakeleva terveydenhoitaja itsekään tietää, miten haitallista ehkäisy on naisen keholle? Jutellaanpa hormonaalisesta ehkäisystä ja sen vaikutuksesta naisen hyvinvointiin, terveyteen ja seksuaalisuuteen.
Teiniäitiys jäi kokematta, mutta tuliko tilalle jotain muuta?
Hormonaalinen ehkäisy on WHO:n mukaan määritelty ryhmään "Group 1 carcinogen".
Eli suomennettuna: hormonaalinen ehkäisy on syöpää aiheuttava.
Silti elämme edelleen aikoja, jossa naisille määrätään hormonaalista ehkäisyä kuin ne olisivat nallekarkkeja, eikä kukaan puhu niiden aiheuttamista ongelmista. Hormonaalista ehkäisyä suositellaan hoidoksi jopa akneen. Teineille annetaan suoraan terveydenhoitajan hyllystä ensimmäiset pillerit, ilman vanhempien suostumusta ja ilman minkäänlaista keskustelua niiden haitoista. Taitaako edes terveydenhoitaja itse tietää, että ne pillerit jota juuri annoit 15 vuotiaalle tytölle on määritelty vaaralliseksi ihmiskeholle? Miten voimme olla tilanteessa, jossa tästä aiheesta ei puhuta juuri lainkaan ja pillereitä jaellaan joka suuntaan ilman mitään rajoituksia?
Vastaus on tietysti sama, kuin kaikissa muissakin asioissa: isot yhtiöt takovat rahaa ihmisten terveyden kustannuksella niin kauan, kunnes joku sanoo stop.
Ihmisten vastuulla on aina itse selvittää asioita ja jokainen vastaa loppupeleissä aina omasta terveydestään. Vaikka olisi kuinka ihanaa uskoa, että asiantuntijat ja suuryhtiöt haluavat vain meidän parastamme ja annettuun tietoon voi luottaa, on oma kokemukseni valitettavasti lähes päinvastainen. Kaikki mikä on kiellettyä, on tuonut minulle eniten hyvinvointia.
It's an upside-down world.
Mitä kaikkea kehossa tapahtuu, kun käytämme hormoneja?
Jos juttelen naisen kanssa, joka on käyttänyt hormonaalista ehkäisyä, niin vähintään 90 % kertoo kokeneensa jotain sivuoireita. Iso osa kertoo mielialavaihteluista ja masennuksesta. Itse muistan, etten tuntenut oloani omaksi itsekseni koko sinä aikana kuin käytin ehkäisyä, sillä hormonit tekivät minusta niin kiukkuisen, alakuloisen ja myrskyisän. Vasta kun olin ollut ilman ehkäisyä muutaman vuoden ja jouduin kerran ottamaan YHDEN hormonaalisen pillerin, tulvi kaikki muistot takaisin nuoruusvuosilta. Olin itkuinen, kiukkuinen, alakuloinen ja sekaisin tunteideni kanssa. Jos yksi pilleri aiheuttaa tämän, kuvittele millaista on elää 10 vuotta hormonien alaisena. Uskallan väittää, että nainen ei edes tiedä kuka oikeasti on, jos hän on elänyt vain hormonaalisen lääkkeen vaikutuksessa.
Kyse ei myöskään ole vain yksittäisistä oireista. Kun alamme lääkitsemään kehojamme, vaikuttaa se koko meidän hyvinvointiin; sekä kehon, mielen että hengen hyvinvointiin. Riski joutua käyttämään muitakin lääkkeitä kasvaa. Piilotamme pois oireita lääkkeillä, mutta ne eivät katoa mihinkään. Ne nousevat esiin yhä vahvemmin kehossasi ja mielessäsi, kunnes kohtaat ne. Keho alkaa voimaan yhä huonommin, ellemme kohtaa sen oikeita syviä tarpeita ja sen takia meillä ei ole kahvipöydissä enää yhtään 50-vuotiasta ilman jotain vaivaa ja lääkitystä. Yritämme löytää ratkaisun ihan vääristä paikoista, pikareittiä pitkin, kun ainoa oikea tapa voida hyvin on kohdata tiellesi osuvat esteet ja siivota ne lempeästi pois tieltäsi.
Saatat saada kuukautiskivut pois pillereillä, mutta kipujen takana oleva juurisyy ei katoa mihinkään. Se nousee esiin eri paikoissa, kuten sängyssä puolisosi kanssa, synnytyksessä ja vaihdevuosien aikana (tiesitkö, että kaikissa yhteiskunnissa ei edes ole vaihdevuosia? Se on meidän modernin yhteiskunnan uusi ilmiö ja manifestaatio siitä, miten piilotamme kaiken kipumme sen sijaan että kohtaisimme sen). Emme voi juosta pakoon kipuamme.
Mikä on tehokkain tapa ehkäistä raskautta?
Monesti ehkäisykeskusteluissa tullaan aina samaan aiheeseen: teiniraskaudet olisivat katastrofi ja meidän täytyy tehdä kaikkemme estääksemme niitä! Ja mikään ei ole yhtä luotettava, kuin pyhä pilleri (all hail the holy pill!).
Mutta itse asiassa luonnolliset ehkäisymenetelmä, kuten kiertotietoisuus (se, mitä on noudatettu jo tuhansien vuosien ajan ja on toiminut oikein riittävästi siihen asti kunnes lääkeyhtiöt löysivät hienon rahareiän ehkäisyn saralta) toimii jopa tehokkaammin, kuin pillerit. Suurin syy sille, miksi tätä ehkäisymenetelmää ei uskalleta suositella naisille, on puhtaasti väärät uskomukset sen tehokkuudesta (tai no oikeasti se on lääkeyhtiöiden kassa joka vaikuttaa tähän uskomukseen). Mutta oikein tehtynä kiertotietoisuus toimii todella tehokkaasti ja on aika puhua tästäkin avoimemmin.
Mutta alkuun meidän lienee siis hyvä palata pari askelta taaksepäin ja puhua siitä, milloin nainen voi raskautua. On yllättävää, miten vähän naiset tietävät omasta kehostaan ja miten paljon virheellistä tietoa liikkuu ihmisten käsityksissä. Ensinnäkin, nainen voi raskautua vain ovulaation aikaan. Ovulaatio tapahtuu kerran kuukaudessa. Koska siittiöt voivat elää jopa 5-6 päivää naisen kohdussa, tulee naisen siis suojautua raskautumiselta 6 päivää kuukaudesta. On siis aivan turhaa täyttää kehoja hormoneilla ja kärsiä niiden massiivisista haitoista koko elämänsä ajan, kun raskautuminen on mahdollista vain muutaman päivän ajan kuukaudesta.
Ovulaation aikaan kehosi lämpötila nousee ja emättimesi vuoto muuttuu limaiseksi. Tämän liman tarkoitus on auttaa siittiöitä löytämään tiensä perille munasoluun ja ylläpitää niille suotuisaa elinympäristöä alapäässäsi. Seuraamalla näitä merkkejä kerran kuussa, voit erittäin onnistuneesti arvioida ovulaation ajankohdan. Tästä on apua sekä raskautumisessa, että raskauden ehkäisyssä. Ja tätä kutsutaan kiertotietoisuudeksi. Kiertotietoisuudessa on tärkeää opetella menetelmä oikein ja kuunnella kehosi viestejä tarkkaan (suosittelen hakeutumaan esim johonkin koulutukseen). Mutta oikein tehtynä se ei ainoastaan ehkäise raskautta, vaan luo myös yhä vahvemman yhteyden omaan kehoosi ja omiin tarpeisiisi.
Hormonaalinen ehkäisy tappaa seksuaalisuuden
Yksi aihe, josta puhutaan mielestäni aivan liian vähän, on hormonien vaikutus seksuaalisuuteen. Se seksuaalisuus, jota itse opetan, ei onnistu mikäli sinussa on hormonimyrsky pillereiden vuoksi. Seksuaalisuus on pyhä ja alkukantainen voima. Se on täysin rehellinen peili kaikelle, mitä kehossasi, mielessäsi ja hengessäsi tapahtuu. Seksuaalisuus ei valehtele.
Seksuaalisuus on myös paljon enemmän, kuin erilaisia tekniikoita. Se on itsesi löytämistä, rakkauden avaamista sydämessäsi ja oman todellisen voimasi löytämistä. Sille on syy, miksi seksuaalisesti avoin nainen uskaltaa puhua suoraan seksistä tai vaikkapa yhteiskunnan ongelmakohdista - koska seksuaalisuus on pessyt pois pelon hänestä ja kaivanut esiin hänen suurimman voimansa. Seksuaalisuuteen päästään käsiksi vain tätä reittiä - oikotietä ei ole.
Hormonaalinen ehkäisy toimii juuri päinvastoin. Se vie meitä kauemmas omasta kehostamme, ulkoistaa lääkäreille vastuun meidän kehossamme tapahtuvasta raskauden ehkäisystä ja sekoittaa pakan täysin, ettemme enää tunne edes omaa kehoamme ja mieltämme. Ehkäisy myös vaikuttaa hyvinvointiimme suuresti. On todella hankalaa päästä kiinni seksuaalisuuden parantavaan voimaan, jos koko ajan kiukuttaa (eikä kiukulle ole mitään syytä, vaan johtuu hormoneista). On todella vaikeaa nauttia seksistä, jos et ole sinut oman kehosi kanssa.
Pillerit turruttavat myös alapäämme herkkyyttä ja vaikuttavat nautintoon, sekä orgasmiherkkyyteen. Se aiheuttaa monilla kuivia limakalvoja, vaikeuttaen seksuaalista nautintoa. Se tekee monelle naiselle myös vaikeuden kiihottua. Myös kuukautiset ovat monilla haastavammat pillereistä johtuen ja esim. turvotuksen aikana ei varmastikaan tee mieli seksiä (ja seksiä tulisi ehdottomasti harrastaa kuukautisten aikana - lue täältä miksi).
Seksuaalienergia on myös paljon enemmän, kuin se mitä kehonosaa kosketat esileikin aikana. Se on sinun elämänvoimaasi. Siitä voimasta luodaan elämää fyysiseen todellisuuteen. Seksi on ainoa reitti ihmiselle saapua tähän maailmaan!
Kaikki ulkoiset tekijät vaikuttavat seksuaalisuuteesi. Tuot kaiken mukanasi sänkyyn; surut, kiukut, parisuhdehaasteet, rakkauden itseä kohtaan ja hyvinvointiseikat. Kaikki näkyy seksissä! Joten on ilmiselvää, että niin iso asia kuin päivittäinen hormonilääkitys vaikuttaa seksuaalisuuteesi.
Kun lopetat ehkäisyn, saattaa olla haastavaa löytää taas reitti takaisin itsensä ääreen. Monet vanhat oireet saattavat palata takaisin kehoon. Paras apu näihin haasteisiin on seksuaalinen työ. Kun keho alkaa taas nostamaan esiin poispiilotettuja oireita, on tärkeää ettet lähde taas piilottamaan niitä muuta kautta! Älä siis aloita uutta lääkettä vanhan tilalle. Äläkä etsi paniikissa apua tuhannesta eri paikasta ja luontaisesta hoidosta. Vaan kohtaa esiin nousevat asiat. Rakastele itseäsi ja puolisoasi paljon, avaa kehoasi ja nautintoasi. Tue tällä tavalla kehoasi tässä suuressa muutosprosessissa, jota se käy läpi. Kohtaa tunteet, jotka nousevat esiin ja ala elämään elämääsi vapaana ulkoisista seikoista. Tee parantavaa seksuaalista työtä ja löydä kaiken taustalta oma voimasi.